Ridskolan

Vi har allt från barnridning med elever som är 5-8 år till specialgrupper med mer anpassad träning och tävling som mål. Det finns även grupper för vuxna och grupper för den som vill hoppa eller rida dressyr. Du kan läsa mer om våra olika grupper, inriktning, och tider i veckoschema.

Våra 30 hästar är fördelade på ponnyer i olika storlekar och stora hästar. Ridlärarna är kunniga, engagerade och mycket uppskattade av våra elever och föräldrar. Ridskolan har Svenska Ridsportförbundets Kvalitetsmärkning på utbildad personal.

 

Termin, betalning, öppettider mm - läs mer under Allmän information.

 

Prova-på-ridning - söndagar kl 10.00-12.00, se fliken "Prova på ridning" för datum. 130 kr/lektion.

 

Stallvärdar
Under eftermiddagarna och kvällarna finns det Stallvärdar på plats i stallet. Stallvärdarna hjälper dig att göra iordning din häst inför ridlektionen om du behöver hjälp med något, håller i ordning i stallet och visar nya elever tillrätta. Be dem gärna om hjälp om det är något du undrar över - de hjälper dig gärna. Stallvärdarna har röda västar för att du enkelt ska kunna hitta dem. 

En del i Viarps säkerhetsarbete är att vi har stallvärdar på plats varje dag. De är ridlärarnas högra hand.

Stallvärdar är andra ledet i vår "Jordnära ledarskola"

 

Hur hittar jag rätt på ridskolan?

Kör hemifrån i god tid så att du kommer fram minst 20 minuter före lektionens start. Bil parkeras på parkeringsplatsen vid utebanan. Inne i ponnystallet till vänster vid ingången finns en anslagstavla med listor där du kan se vilken häst du har tilldelats. Rakt framför ingången i ponnystallet finns sadelkammaren med ponnyernas utrustning. Längst ner i storhäststallet, till vänster finns sadelkammaren med storhästarnas utrustning. I storhäststallet, längst ner vid vaskarna på vänster sida och i stora ridhuset, vid gaveln mot vägen, finns toaletter. I stora ridhuset, vid gaveln mot vägen hittar ni även lektionssal, kontor och cafeteria (cafeterian har öppet på tävlingsdagar och vid större arrangemang). Lilla ridhuset är närmst parkeringen och stora ridhuset ligger längs med ponnystallet.

 

Rätt klädd för ridlektion

Ridhjälm är ett måste vid all ridning. Vi rekommenderar också att man har skyddsväst vid all ridning, speciellt vid hoppning. Vi har hjälmar och västar till utlåning, de finns i hjälm- o västrummet som ligger längst ner i ponnystallet bredvid ponnyn Simba. Din ridlärare kan hjälpa dig med storleken.

Du bör också ha stövlar eller stadiga skor med klack.  Handskar är också bra att ha på när man rider. Ha bekväma byxor, ingen tröja med huva. Denna utrustning är viktig för säkerheten!

 

Säkerhet är A och O
På ridskolan arbetar vi aktivt med förhindra risken för olyckor. Det viktigaste är att lära sig förstå hästar och hur de fungerar så man kan förutse deras reaktioner. Det ger trygga hästar som vet vad som väntar.

  • Stallet är hästarnas hem och vi försöker prata lugnt och springer inte. Samma gäller även på läktaren i ridhusen.
  • När hästarna äter vill de vara ifred.
  • Var aldrig fler än två personer i boxen samtidigt.
  • Ge inte hästen godis. Då kan den börja leta i kläderna på folk och kanske nafsar efter fingrarna.
  • Stallgången ska alltid hållas fri från saker.
  • Lägg grimman i krubban när den inte används eller häng den högt så ingen fastnar.
  • Ingen av hästarna får tas ut ur box eller hage utan tillåtelse från instruktör eller annan ansvarig.

Hästar är underbara djur - men flyktdjur. De ser inte och reagerar inte som människor gör och de reagerar på annat än vad människor gör. Därför har vi inte t.ex. hundar, barnvagnar eller paraply i stallet eller i närheten av hästarna. Hundar ska vara kopplade på hela anläggningen och är inte välkomna på läktaren i ridhusen. Tänk på att det ska vara tyst och stilla på läktaren, undvik häftiga rörelser.

 


 

 

;