Lena Forsberg visar i sin rapport, Stallet – en jordnära ledarskola, värdet av ridskolan som mötesplats och den unika och naturliga fostran i ledarskap som stallet erbjuder.
Stallet är en plats där man spottar i nävarna och hugger i. ”I stallet blir man aldrig servad”, som en tjej uttrycker det. Här lönar sig flit och handlingskraft. Här gäller ordning och disciplin. Lojalitet är ett honnörsord. Allt för hästens bästa. På ridskolan förenas militära traditioner med den speciella kulturen med omsorgen om hästen. Ledarskapet genomsyras av tydlighet och ungdomarna fostras naturligt i konfliktlösning, i att agera och i att ge och ta feedback, positiv som negativ. Det är viktigt att göra rätt och det finns hela tiden en hänvisning till säkerheten som är avgörande i varje moment. Den militära tydligheten gör sig också påmind i undervisningen och i kontakten med hästarna. Pedagogiken är ”vänlig men bestämd”.
Under många år har vi arbetat framgångsrikt med Viarps Jordnära Ledarskola och den har blivit mycket uppskattad av våra medlemmar. Första steget i Ledarskolan är ett utökat ansvar för de barn som vill bli Hästskötare för någon speciell häst som de tar ett större ansvar för.
Nästa steg i Ledarskolan är att vara Stallvärd. Stallvärdarna är ridlärarnas högra hand och hjälper även elever och föräldrar, tar hand om hästar och fyller en viktig funktion i säkerhetsarbetet.
Det tredje steget i vår Ledarskola är att bli Teoriledare. Teoriledarna utbildas även till ungdomsledare via Svenska Ridsportförbundets ULK-kurser. Dessa ungdomar har under terminen teorilektioner för alla elever i barngrupper upp till GII-nivå.
Vad innebär det att vara hästskötare, stallvärd och teoriledare?
Hästskötare. Målet är att alla ridskolans hästar ska ha skötare. Meningen med att ha skötare till hästarna är att varje häst ska få lite extra omvårdnad utöver den dagliga rutinen med personal och de elever som rider hästarna. Din sköthäst kommer så småningom känna igen dig som sin skötare och hälsa dig välkommen varje gång du kommer. Som skötare gör du följande:
Går skötarutbildning så du lär dig mer om hästar
- Borstar och ryktar din häst, kollar hovar och ben
- Tvättar av krubba och vattenkopp
- Putsar utrustning, borstar sadelgjord, schabrak och benskydd
- Kelar och gosar med din häst
- Träffar kompisar och ha kul i stallet
- Hjälper till när hästarna rids/tas hem från betet mm.
Som skötare lär du känna din häst och kan se hur den mår, om den verkar vara pigg och glad, ledsen eller trött. Du kommer också lära känna hur hästen ser ut i sitt utryck, hur benen känns osv. Alla små detaljer om hästen ändrar sig från dag till dag kan ha stor betydelse i hästens arbetsupplägg. Att vara skötare är en bra början till att känna hur det är att ha en egen häst med allt som händer runt omkring hästen utöver ridningen. Ett par gånger per termin anordnas träffar för våra skötare. Som skötare är du viktig för oss och din sköthäst. Kanske just du blir stallvärd när du har fått stor erfarenhet och kunskap som hästskötare? Anmäl dig till din ridlärare!
Stallvärd. Stallvärdarna är ett gäng duktiga ungdomar som finns i stallet var sin dag när det är lektioner. De hjälper dig om du behöver hjälp med att göra iordning din häst till ridlektionen, håller ordning i stallet och visar dig som är ny tillrätta i stallet. Stallvärdarna får utbildning i hästkunskap och ridning. Lär känna ”din” stallvärd och fråga gärna om du behöver hjälp med något. De syns genom sina röda stallvärds-västar. Förhoppningsvis vill flera av våra stallvärdar utbilda sig vidare och så småningom bli teoriledare.
Teoriledare. Våra teoriledare är mycket uppskattade av våra elever. Teoriledarna undervisar våra elever till och med nivå II i samband med ridlektionerna. Dessutom fungerar de som fina förebilder! Teoriledarna får varje vecka fortbildning i ridning, teori och hästhållning. Dessutom går de Svenska Ridsportförbundets kurser för ungdomsledare. Där får de utbildning om värderingar och anti-drog arbete, såväl som pedagogik och ledarskap. Några av de mest erfarna teoriledarna har även kompetens att vikariera för ridlärarna.
Du känner lätt igen teoriledarna genom sina röda ledarvästar. Du är alltid välkommen att ställa frågor till dem och be om hjälp!